Hvad er god keramik?

Keramik til eftertiden

Jeg er opdraget og uddannet ret traditionelt fra den keramiske afdeling på Designskolen Kolding i 2003. Det er efterhånden længe siden, så måske er det derfor at jeg ikke altid forstår den sprit nye keramiske mode. Det virker som om tendensen til at alt er fedt, jo vildere og “håndholdt” desto bedre.

Keramik og det at gå til keramik er meget populært og med god grund. Det er et håndværk som er dragende og som man nemt bliver opslugt af. Men midt i al keramik begejstringen synes jeg at den håndværksmæssig kunnen bliver skubbet i baggrunden blandt mange nye og selvlærte keramikkere. Naturligvis kommer faglig knowhow ikke med et fingerknips. Men der er, efter min mening, lidt en tendens til at alt skal prøves og testes uden hensyn til æstetik, teknik og funktionalitet. Kan det brændes i oven… eller kan det give en uventet effekt, så er det sikkert fedt. Men er det god keramik? Er det kvalitet? Er det kvalitets tjek nok, at den som har lavet keramikken godkender arbejdet? Er der ikke længere nogen faglig fælles godkendelse eller kvalitet sikring?

Vi står alle sammen på skuldrene af tidligere generationers faglighed og virke. Det er særlig tydligt når man ser på gamle keramik objekter og forsøger at genskabe tingene, at de er lavet af mennesker med øvede hænder og øjne. Og det er naivt at tro, at vi kan noget særligt i dag. Vi mangler ofte tiden og evnen til at blive ved objektet længe nok til at forstå og færdiggøre det. Vi giver os ikke tid til at øve, fejle og forsøge igen. Vi zapper ofte videre hver gang vi møder faglige udfordringer. Dette forhindre os i at tilegne os en egentlig faglig kunnen og i træne vores øjne til at vurdere om vores keramik har den ønskede kvalitet. Kan vores ting bestå kvalitet prøven op imod fortidens keramik? Vil vores ting blive vurderet som fremtidens klassiske ting af høj faglig kvalitet?

En af grundende til at den keramiske faglighed mange steder virker fraværende, kan skyldes manglen på god kvalificeret keramik undervisning. Det eneste sted hvor man i dag kan blive uddannet keramiker er på Bornholm. Tidligere var det muligt at få uddannelse fra både Designskolerne i Kolding og København og pottermager uddannelsen, tekniskskole og fra mesterlærer.

I dag er det mest tilgængelige undervisnings sted youtube og instagram. Der er også meget at hente disse steder, men de mangler kravet om gentagelse, træning og samtalen omkring formforståelse og kvalitet m.m.

Jeg håber at vi alle, som har fingerne i keramikken, vil stræbe efter at uddanne og dygtiggøre os. Og give os til tid at finde vore egene formsprog og aftryk i leret.

Den danske keramiske tradition, både inden for kunst og design, er stærk og nu er det os som bærer faget og fagligheden videre.

Keramik nedbrydes ikke, men kan forblive i tusinder af år efter os. Så lad os gøre os umage :)

Hvis du er interesseret i undervisning i keramik, kig forbi vores keramikværksted Viktoria Ceramic Studio på Vesterbrogade 24b i København.

Eller køb et af vores keramik kurser på www.viktoriaceramicstudio.dk

Signe BaileyComment